Loading...

Individuele ontwikkeling
Opvolger

Durven springen als opvolger

In een familiebedrijf zijn er meestal verschillende generaties actief, van de stichters en overdragers tot de opvolgers. Hierbij dient de overdrager de fakkel door te geven, en de opvolger de fakkel over te nemen. Dit zijn intense processen van loslaten enerzijds en leiderschap opnemen anderzijds, met elk hun eigen uitdagingen en valkuilen.

Opvolgers staan hierbij vaak voor een ontdekkingstocht in het familiebedrijf. Hoe kunnen ze het bedrijf beter leren kennen, hun potentieel ontdekken en durven inzetten? Hoe kunnen ze het noodzakelijke vertrouwen en kennis krijgen om te durven springen? Het is in deze begeleiding en aanpak waarin Familymind uitblinkt.

Familymind helpt bij
een succesvolle overdracht

Overdracht vormt ongetwijfeld een van de grootste uitdagingen voor een ondernemer. Naast de opstart en de doorgroei, is de overdracht een derde belangrijke fase in de levenscyclus van het bedrijf. Veel ondernemers weten echter niet hoe eraan te beginnen en schuiven de overdracht op de lange baan. Soms tot grote ergernis en ontgoocheling van de volgende generatie. Bovendien weten de opvolgers vaak zelf onvoldoende hoe ze zich optimaal kunnen voorbereiden om de leiding van het bedrijf over te nemen om het verschil als familiebedrijf te blijven maken in de toekomst.

Wat kan Familymind voor jouw familiebedrijf betekenen?

  • Een succesvolle overdracht begint met het in kaart brengen van jouw persoonlijke wensen en deze van uw kinderen en familieleden, om deze vervolgens bespreekbaar te maken.
  • We tonen je de verschillende overdrachtsscenario’s die nauw aansluiten bij jouw wensen en die van de betrokkenen in jouw bedrijf.
  • We maken het overdrachtsproces bespreekbaar onder alle betrokkenen zodat iedereen inzicht en vertrouwen krijgt in de mogelijke scenario’s.
  • We zorgen ervoor dat je over een duidelijk overdrachtsplan beschikt om de overdracht op een efficiënte en gestructureerde manier aan te pakken.
  • We zorgen dat er een gedeelde visie ontstaat over de toekomst van het bedrijf en de rol van de familie hierin, die gedragen wordt door alle betrokkenen.
  • We coachen opvolgers in hun groeitraject om zich klaar te stomen voor de opvolging van het familiebedrijf.
  • We begeleiden overdragers tot er voldoende financiële, organisatorische, familiale en psychologische zekerheid is opgebouwd zodat zij met vertrouwen hun zaak kunnen overdragen.
  • We creëren duidelijkheid over de toekomstige rol van familie in het bedrijf. De spelregels hiervoor kunnen we eventueel vastleggen in een familiecharter.

Waar loop jij momenteel op vast?

We sparren graag met jullie over jullie voornaamste uitdaging en hoe het aanwezige potentieel sterker in te zetten in jouw organisatie.

Contacteer ons vrijblijvend