Loading...

Wie is Familymind

Een huis voor familiebedrijven


Familymind gaat voor een succesvol familiebedrijf én een samenhangende bedrijfsfamilie. In een familiebedrijf komen 2 systemen tesamen: de familie en het bedrijf. Als deze 2 systemen niet goed zijn afgestemd kunnen er spanningen ontstaan. Vaak worden deze onder de mat geschoven, maar laat nu dat net de doodsteek zijn in de verdere groei van een familiebedrijf.

Kirsten Coeck

Kirsten Coeck

Founder / Familiebedrijvenadviseur


Ik ben opgegroeid als 3de generatie in een familiebedrijf in bouwmaterialen. Letterlijk. Mijn wieg stond tussen de vrachtwagens en de heftruckchauffeurs. Op mijn tiende tekende ik de afleveringsbons en vertelde ik de chauffeurs welke rit ze moesten uitvoeren. Na mijn economische studies trad ik in de voetsporen van mijn vader. Er was niets wat ik liever wou doen. Mijn vader heeft samen met mijn neef het bedrijf doen uitgroeien tot wat het vandaag is: een vaste waarde in de bouwsector. Wij streefden steeds naar goede communicatie en verbondenheid met onze medewerkers, de motor van ons bedrijf, maar net die verbondenheid en communicatie is in het aandeelhouderschap geleidelijk aan verloren gegaan. Voor mezelf betekende dit het startschot van Familymind. Al te veel familiebedrijven gaan gebukt onder familiale conflicten, een gebrek aan gedeelde visie in het aandeelhouderschap, overdrachtsproblemen, gebrekkige communicatie,…

Naast mijn studies TEW en 10 jaar ervaring als opvolger in het familiebedrijf, hebben diverse opleidingen (Organisatiecoaching, Facilitatie begeleiding, Verbindende Communicatie, Psycho Energetica) mijn inzichten en ervaringen verder verruimd.

Mooie familiebedrijven hoeven niet vast te lopen en kostbare familiebanden dienen niet uit elkaar te vallen. Zolang we maar de moed hebben om te durven kijken naar wat er zich afspeelt en naar datgene waar het familiebedrijf écht behoefte aan heeft, want daar ligt de sleutel!

Vincent Molly

Founder / Familiebedrijvenadviseur


Al meer dan 20 jaar ben ik gepassioneerd door alles wat met familiebedrijven te maken heeft. Na het behalen van mijn diploma Handelsingenieur wijdde ik 6 jaar aan het schrijven van een doctoraat rond het thema ‘generatieverschillen in familiebedrijven’. De sterke aantrekkingskracht die familiebedrijven op mij uitoefenden, en de grote uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd, zetten mij ertoe aan om deze groep van bedrijven verder te gaan opvolgen in theorie en praktijk. Als professor Strategie, Ondernemerschap & Familiebedrijven aan de KU Leuven en Antwerp Management School voer ik al verscheidene jaren uitgebreid onderzoek naar familiebedrijven in binnen- en buitenland, en dit in samenwerking met verscheidene Belgische familiebedrijven. Het leverde een onschatbare bron aan informatie, inzichten en beste praktijken op die ik graag deel met familiale ondernemingen om ze te helpen groeien over generaties.

Samen met mijn echtgenote Kirsten vormen wij zo ons eigen familiebedrijf Familymind, die voor onze klanten de ideale mix oplevert van kennis en ervaring in alles wat met familiebedrijven te maken heeft.

Vincent Molly

Wat bezielt ons?

De overtuiging dat familiebedrijven een uniek potentieel in zich dragen maar vaak niet volledig inzetten, daar willen wij mee aan de slag. Familiebedrijven hebben iets uniek: een familie is er de stuwende motor achter het bedrijf. Toch zie je te vaak de ziel uit een mooi familiebedrijf verdwijnen, bijvoorbeeld door een generatiewissel, door geen/gebrekkige communicatie of door onduidelijke/tegengestelde verwachtingen en/of visie.

Datgene wat we zelf hebben geleerd, hebben gevoeld, en mochten ervaren in de wereld van familiebedrijven, dat geven we heel graag door aan anderen. Wij streven als een neutrale partner naar een succesvoller familiebedrijf en een gelukkige familie. Door een gedeelde visie, goede communicatie, en een kritische blik op het bedrijf, blijft de familie een ware troef voor het bedrijf, wat zich zal uiten in betere bedrijfsresultaten. Het geeft ons voldoening om te zien hoe familiale eigenaars, opvolgers en medewerkers (terug) genieten van die dingen waar zij zo hard van gedroomd hebben en zo hard voor gewerkt hebben.


Wat maakt Familymind uniek?

  • We begrijpen de dynamiek van familiebedrijven heel goed omdat we er letterlijk met onze voeten hebben ingestaan - tussen de mensen - want daar moet het gebeuren.
  • We zijn een onafhankelijk klankbord dat volledig neutraal, objectief en eerlijk kan samenwerken met alle partijen in jouw familie en bedrijf.
  • We kunnen ons erg goed inleven in de wereld van ondernemers, overdragers en opvolgers, omdat we zelf deel uitmaakten van een overdrachtsproces in het eigen familiebedrijf en heel wat ondernemers hierbij hebben begeleid.
  • Door onze authentieke, open en directe manier van communiceren creëren we een veilige omgeving waarin mensen zich vertrouwd voelen en er ruimte is voor iedereen zijn wensen en uitdagingen.
  • We streven naar harmonie en het samenbrengen van mensen. We zoeken naar gemeenschappelijke belangen, zelfs tijdens conflicten. We streven naar samenwerking tussen individuen, binnen de familie en in het bedrijf.
  • We behoren tot de generatie die zich situeert tussen de babyboomers en de Y-generatie, zodat we ons zeer goed kunnen inleven in de situatie zowel van de overdragers als van de opvolgers van de toekomst.
  • We kijken verder dan de louter financiële, fiscale of juridische invulling van de uitdagingen waar het familiebedrijf voor staat. De familiale, emotionele en vaak persoonlijke vraagstukken waar de familie en het bedrijf voor staan krijgen bij ons uitgebreide aandacht.
  • We beschikken over een ruim netwerk van externe specialisten in diverse materies (juridisch, fiscaal, enz.) die we graag met jullie delen.
  • Ons wetenschappelijk onderzoek naar familiebedrijven aangevuld met onze uitgebreide praktijkervaring in én met familiebedrijven, biedt u de ideale mix.
  • Ons enthousiasme en onze energie beschouwen we als onze grootste kracht. Wij geloven in mensen, in hun talenten, in organisaties, in familiebedrijven. Mits de juiste aanpak kunnen organisaties verder bloeien tot mooie authentieke familiebedrijven. Hier willen we enthousiast, gedreven en met veel doorzettingsvermogen aan meewerken. Een van onze grootste voldoeningen is om anderen te zien groeien in hun proces.

Waar loop jij momenteel op vast?

We sparren graag met jullie over jullie voornaamste uitdaging en hoe het aanwezige potentieel sterker in te zetten in jouw organisatie.

Contacteer ons vrijblijvend