Kirsten Coeck leek voorbestemd om aan het hoofd te staan van het familiebedrijf, maar de toekomst draaide anders uit. Nu is het haar passie geworden om andere familiebedrijven te behoeden voor een soortgelijke afloop. "Een bedrijf kan anders een familie uit elkaar trekken."

Dit artikel verscheen eerder op hln.be

Na afstuderen trad Kirsten meteen in dienst bij betonfabriek Coeck. Haar toekomst leek al bij aanvang vast te liggen: na een periode als personeelsdirecteur in het familiebedrijf zou ze in de voetsporen treden van haar vader, toenmalig bedrijfsleider Robert Coeck. Het draaide anders uit: familiale spanningen werden onder de mat geschoven en onderlinge frustraties namen de bovenhand.

"Het bedrijf draaide nochtans goed", vertelt Kirsten. "Maar de verbondenheid en de communicatie waren kwijtgeraakt. Uiteindelijk moesten we onder ogen zien dat er uiteenlopende visies waren en kwam het eind 2013 tot een breuk in het aandeelhouderschap. Dat was een heel pijnlijke stap, want ik ben letterlijk in het bedrijf opgegroeid en had een goede band met het personeel."

Vandaag zou Kirsten het anders aangepakt hebben. "Het probleem was dat er te weinig gebabbeld werd. De opvolging van het bedrijf stond nooit als thema op de agenda. We hebben ons onvoldoende geïnformeerd. Als er een externe partij was geweest die de gesprekken over de bedrijfsoverdracht en het aandeelhouderschap had gefaciliteerd, zou het helemaal anders gelopen zijn."

Gevoelige materie

Deze ervaring inspireerde Kirsten om een eigen bedrijf op te richten: 'Familymind', waarmee ze familiebedrijven helpt om goed voorbereid aan het overdrachtsverhaal te beginnen. Want, zo beseft ze nu, haar eigen verhaal is zeker geen alleenstaand geval. "Bij veel familiebedrijven gaat het er nog erger aan toe. Bedrijfsoverdracht is dan ook een gevoelige materie. Veel ondernemers hebben moeite om hun zaak los te laten. Het is vaak het enige waar ze écht voor leven."

'Familymind' organiseert workshops bij bedrijven om hen een antwoord te helpen vinden op de vraag: hoe kan je bedrijf groeien over de generaties heen? Kirsten heeft haar ervaringen ook neergeschreven in een handboek dat deze week verschijnt bij de vzw Integraal. "Er zijn in Vlaanderen 45.000 familiebedrijven met een bedrijfsleider die ouder is dan 55. Het is dus nodig dat het thema bedrijfsoverdracht op de agenda komt."

Valkuilen

"Een familiebedrijf is een mes dat langs twee kanten snijdt", vervolgt ze. "Het kan fantastisch zijn om met je familie te kunnen werken, maar als het slecht gaat, kan het je familie ook uit elkaar trekken. Daarom willen we de mensen waarschuwen voor de valkuilen. Praat over opvolging, laat je informeren en start daar tijdig mee, om al je opties open te houden. Het is niet omdat de bedrijfsleider op pensioen gaat, dat ook zijn bedrijf ermee moet ophouden."

Leer de diensten die Familymind aanbiedt kennen