Is familiaal ondernemen een succesformule voor bedrijven? Vincent vertelt in De Wereld Van Sofie wat de voor- en nadelen zijn van samenwerken met je familie.

Wat is dé succesformule van een familiebedrijf? Wat zijn de voor-en nadelen van het samenwerken met je familie? En hoe doorstaan familiebedrijven de coronacrisis? De Wereld van Sofie (Lemaire) vroeg het aan Vincent Molly, professor Strategie, Ondernemerschap en Familiebedrijven aan de KULeuven en de Antwerp Management School.

“Samenwerken met je familie binnen een bedrijf creëert meteen een andere dynamiek op de werkvloer”, zegt Vincent Molly. “Je kent elkaar heel goed en je hebt een gedeelde geschiedenis. Die familiale band kan tot grote successen leiden, maar kan evengoed het samenwerken enorm bemoeilijken”.

Troeven

“Eén van de grote troeven van familiebedrijven is dat zij meer gefocust zijn op de lange termijn. Ze denken als het ware in generaties en niet in zozeer in jaren”, zegt Molly. “Dit komt omdat er maar weinig familiebedrijven beursgenoteerd zijn, waardoor ze minder prestatiedruk voelen. Ze kunnen dus perfect beslissingen nemen die pas op lange termijn gaan lonen.” En er zijn nóg positieve aspecten aan een familiebedrijf: "Er heerst sowieso een familiale werksfeer waardoor ook werknemers die niet tot de familie behoren zich meteen gaan thuis voelen. We zien ook dat familiebedrijven sneller beslissingen nemen en sneller schakelen omdat er minder niveau's binnen het bedrijf doorlopen moeten worden”.

Valkuilen

Maar de familieband kan ook een negatieve impact hebben. "Er zijn weinig families zonder spanningen of conflicten. Een bedrijf draaiende houden samen met je familieleden kan dan een extra grote uitdaging worden. Onderhuidse meningsverschillen kunnen al snel een schaduw werpen op het bedrijf wanneer er geen goede communicatie heerst. Familiale waarden vallen ook niet altijd samen met bedrijfsbelangen. Het principe dat iedereen gelijk is kan bijvoorbeeld een heikel punt zijn als het om verloning bij broers en zussen gaat”, aldus Molly.

De voor- en nadelen van samenwerken met je familie - De Wereld Van Sofie

Kersttafel

De kerst- en eindejaarsperiode vormt typisch een bezinningsmoment voor heel wat bedrijfsfamilies. De feestdagen brengen familie bij elkaar, of maken net pijnlijk duidelijk dat de familie uit elkaar is gevallen, met een halfgevulde kersttafel tot gevolg. By Familymind proberen we dat laatste net te vermijden door communicatie op gang te brengen en te stroomlijnen binnen de familie. We faciliteren gesprekken tussen familieleden die vaak voor de eerste keer écht met elkaar praten over wat voor hun belangrijk is en wat hun verwachtingen zijn voor de toekomst. Op die manier werken we samen met de betrokken familieleden aan een succesvol bedrijf en een gelukkige familie, twee voorwaarden die voor de meeste ondernemers nog steeds de basis vormen van een succesvolle bedrijfsoverdracht.

HERBELUISTER HIER HET INTERVIEW MET VINCENT MOLLY OP RADIO 1: